Gepost op

Voordelen van VPS

VPS hosting staat eigenlijk tussen Shared Hosting en Dedicated Hosting in. Er zijn vele voor- en nadelen, en ik zal die zo goed mogelijk proberen op te sommen:

Voordelen van VPS t.o.v. Dedicated Hosting
Een VPS is een stuk goedkoper dan een dedicated server. Er zijn wel budget dedicated servers te vinden die net zo goedkoop zijn als een VPS, maar die zijn kwalitatief niet zo goed als een VPS van dezelfde prijs. Een VPS maakt namelijk gebruik van hardware van echte server hardware en hoogwaardige RAID arrays (data redundantie), terwijl een budget dedicated server (over het algemeen) gebruik maakt van goedkope hardware en een enkele harde schijf (of software RAID).

Tevens bieden de meeste VPS aanbieders hun VPS’s aan in combinatie met gratis server beheer (management), terwijl dat bij de meeste budget dedicated servers niet zo is. Dit verschilt dan wel weer per provider. Het is dus ook erg belangrijk om aan je provider te vragen wat voor management is inbegrepen – en doe dat vóórdat je een bestelling plaatst.

Tenslotte zijn VPS’s schaalbaar. Stel dat je op een bepaald moment wilt upgraden, dan kan dat zonder dat je een nieuwe schijf aan de server hoeft toe te voegen, en zonder downtime. Ook is het mogelijk om een VPS uit te breiden met extra CPU capaciteit, RAM en soms ook bandbreedte, zonder de VPS zelfs maar te hoeven rebooten.

Voordelen van VPS t.o.v. Shared/Reseller Hosting
Shared- en Reseller Hosting accounts kunnen ook gebruik maken van hoogwaardige hardware, en de kosten daarvan delen met de andere accounts op dezelfde server. Echter bestaat er geen (of weinig) isolatie tussen de shared hosting accounts.

Een VPS daarentegen heeft zijn eigen processen, eigen RAM, eigen filesystem, eigen sockets, enzovoorts. Er bestaat dus volledige isolatie tussen de VPS accounts op dezelfde server. Als een script wat draait op een VPS terecht raakt in een oneindige loop, dan veroorzaakt dit enkel een hoge load op die VPS, de andere VPS’s hebben hier totaal geen last van. Als hetzelfde gebeurt op een shared hosting server, hebben alle accounts op de server daar last van.

Daarnaast heb je als klant zijnde volledige root toegang tot de VPS. Dit heeft voor- en nadelen. Het grootste voordeel is dat je zelf dingen kunt installeren. Als je bijvoorbeeld een bepaalde PHP module nodig hebt, kan je die naar eigen inzicht toevoegen. Het nadeel is dan wel weer dat je de kennis nodig hebt om een server te beheren. Daar staat weer tegenover dat als de VPS “managed” is, dat je het beheer ervan door je host kunt laten uitvoeren.

Let bij “managed” VPS hosting er vooral op dat de definitie van “managed” verschilt per host. De ene host zal bepaalde dingen wel voor je doen, die een andere host niet doet. Informeer daarom altijd goed bij de host om te controleren of zij voor je kunnen doen wat je nodig hebt.

Gepost op

WordPress Security Team

Het WordPress Security Team heeft afgelopen week aangekondigd dat het nu officieel op HackerOne zit. HackerOne is een platform waarop hackers op een discrete manier kwetsbaarheden kunnen rapporteren aan het WordPress-team.

Nu meer dan 28 procent van het internet op WordPress draait is dit geen overbodige luxe; ieder lek moet natuurlijk zo snel mogelijk gedicht worden. Wanneer zo’n lek ontdekt wordt kan dat nu via HackerOne op een discrete manier aan Automattic worden teruggekoppeld.

HackerOne
WordPress HackerOneHackerOne werd in 2012 opgericht door security researchers van Facebook, Microsoft en Google. Het hoofdkantoor van HackerOne zit in San Francisco, net als dat van Automattic, het bedrijf achter WordPress.

Niet alleen Automattic maakt gebruik van HackerOne, ook het Pentagon en bedrijven als Uber maken er gebruik van.

Bug bounties
Door een bug of lek te rapporteren via HackerOne kun je een geldbedrag verdienen. Dit heet ook wel een bug bounty. Ieder bedrijf op HackerOne mag zelf weten óf ze een reward uitkeren en ook hoe hoog dit bedrag is. Bedrijven als Uber betalen soms duizenden euro’s aan hackers die een kwetsbaarheid rapporteren. Automattic heeft tot nu toe 3700 dollar uitgekeerd aan bug bounties aan 7 verschillende hackers die bugs in WordPress hebben gerapporteerd.

Niet alleen voor WordPress kunnen er bounties worden verdiend. Ook projecten als BuddyPress, bbPress, GlotPress en WP-CLI doen mee. Daarnaast kun je bugs rapporteren over alle websites van het WordPress-project, zoals WordPress.org, bbPress.org, WordCamp.org, BuddyPress.org en GlotPress.org.

WordPress-plugins
Waar HackerOne nadrukkelijk niet voor bedoeld is, is het rapporteren van bugs in plugins. Deze ‘security issues’ dien je nog altijd te rapporteren via WordPress.org. Dat is jammer, want de meeste lekken in WordPress worden veroorzaakt door plugins en themes. Deze worden vaak echter niet door Automattic of WordPress zelf gemaakt, dus heel raar is het niet dat deze niet via HackerOne gerapporteerd kunnen worden.

Gepost op

Dit zijn de 5 trends in hosting performance

Dit zijn de 5 trends in hosting performance
Bron: emerce.nl

Alles moet sneller, efficiënter en beter als het aan Google ligt. Snelheid en gebruiksgemak worden elk jaar belangrijker in de Googlerankings en vraagt om steeds meer flexibiliteit van ondernemers op het gebied van weboptimalisatie. De meeste mensen denken bij het optimaliseren van een website aan on-site optimalisatie zoals het schrijven van content volgens de vele SEO-blogs. Off-site optimalisatie blijft hierbij helaas onderbelicht, terwijl hier juist veel winst te behalen valt.

Afgelopen jaar verscheen er een artikel over hosting waarbij verschillende hostingproviders werden beoordeeld op de laadsnelheid met websites van de meest gebruikte CMS’en: WordPress, Joomla en Magento. Wat bleek? Er bestond weinig tot geen relatie tussen de prijs en snelheid van het huidige hostingaanbod.

Helaas is er in de afgelopen jaar weinig verbeterd qua transparantie bij hostingproviders, waardoor het erg moeilijk blijft voor ondernemers om een goed doordachte keuze te maken voor snelle hosting. Tijd voor verandering en antwoord op de vraag: “Hoe krijg je de meest optimale hosting performance?”

Hardware performance

SSD gaat zeker de hosting standaard worden en zou nu al de standaard moeten zijn voor snelheidsduivels.

SSD (wat staat voor Solid State Drive) hosting is bewezen sneller dan standaard hosting omdat web data gelezen en geschreven wordt via flash geheugen. Daarnaast is SSD non-mechanisch. De data hoeft niet door radertjes heen, maar wordt direct aangesproken via een veel snellere connectie wat de laadsnelheden ten goede komt.

Hoewel Virtual Reality voor velen een spannend vooruitzicht is, geldt dit niet binnen de hostingbranche.

Virtualisatie op servers betekent dat de server wordt opgedeeld in verschillende delen om de rekenkracht (het aantal CPU’s) van de webhosting te limiteren. Dit gaat vaak in de vorm van een VPS (Virtual Private Server). Dit kan voordelen hebben in flexibiliteit en prijs, maar beperkt het absolute rekenvermogen van de server doordat de paardenkracht (CPU & RAM) van de server verdeeld moet worden over de verschillende delen.

Ook bij shared hosting wordt virtualisatie vaak toegepast zodat er geen mankracht ingezet hoeft te worden op server monitoring. Het onder controle houden van de serverload is belangrijk zodat er niets mis gaat als er ineens veel traffic gegenereerd worden op een website. Zonder virtualisatie is daar een grotere buffer voor beschikbaar.

Steeds meer hostingproviders kiezen voor virtualisatie om kosten te besparen en aan de groter wordende flexibiliteit te kunnen voldoen. Dit gaat ten koste van de snelheid van websites en is daarom niet altijd de beste keuze.

Software performance
PHP 7 is de Christiano Ronaldo onder de scripttalen als het aankomt op snelheid en organisatie. De snelle, foutloze, meest scorende wereldspeler.

Met PHP als de motor van bijna elke moderne website is de technische afhandeling op de server erg belangrijk. Een goede PHP-afhandeling is namelijk essentieel voor de manier waarop bezoekers websites ervaren. Zo nu en dan krijgt PHP een make-over, maar meestal is dit een minimale aanpassing die weinig uitmaakt als het aankomt op snelheidsverbeteringen. PHP 7 is anders:

Zoals gezegd is PHP 7 een game-changer op alle vlakken. Een aantal aspecten zijn fundamenteel anders dan bij de stabiele voorgangers 5.5 en 5.6. Zonder té technisch te worden kunnen we concluderen dat PHP 7 zorgt voor een snellere afhandeling van scripts, minder energie verbruikt en zorgt voor een betere foutafhandeling. Beter voor jouw website en de klimaatdoelstellingen 😉 dus.

Tip: Kies voor een hostingprovider die PHP7 aanbiedt en stap over op PHP7 als dat al mogelijk is bij je huidige provider. Test eerst of je website wel compatibel is met PHP7.

Een leven zonder bureaucratie, dat is het nieuwe HTTP/2 protocol.

Papierwerk hoort natuurlijk niet echt bij digitale systemen, maar ook in de online wereld is een efficiënte afhandeling van vragen en oplossingen iets waarmee tijdswinst geboekt kan worden. HTTP zorgt voor een uitwisseling van vraag en aanbod tussen een internetbrowser en een server waar de te bezoeken website op te vinden is. Daarbij wordt informatie zoals tekst, scripts en afbeeldingen uitgewisseld zodat de opgevraagde webpagina uiteindelijk getoond kan worden.

Sinds 1997 voert het HTTP/1.1 protocol deze informatie-uitwisseling uit. Tijden veranderen en 20 jaar is té lang in “online tijd”. Tijd voor verbetering dus en daarmee werd HTTP/2 geboren.

De verbeteringen van HTTP/2 ten opzichte van HTTP/1.1
Een binaire afhandeling van informatie in plaats van alleen tekstueel
Multidynamische connecties in plaats van one-on-one connecties met vaste volgordes
Meer mogelijkheden voor compressie van data, waardoor kleinere databestanden sneller worden ingeladen
Server-push functionaliteit waardoor belangrijke data sneller in de browser terechtkomt
Verbeterde beveiliging, daarom is een SSL certificaat verplicht voor HTTP/2
HTTP/2 zorgt voor een efficiëntere, snellere en betere maatwerk informatie-uitwisseling tussen browser en webserver. De tijdswinst is een stuk minder substantieel als bij PHP7 en biedt meer kansen bij micro-optimalisatie.

Net als Barbapapa (‘blob’ gevormde poppetjes van het gelijknamige kinderprogramma) altijd in de juiste vorm, op de juiste tijd, op de juiste plek.

Snelheid is helaas niet constant. Snelheid is variabel en verschilt dus per moment van de dag, locatie en laadmoment. Het is mogelijk om de snelheid van een website constanter te maken met bepaalde tools, zodat deze op verschillende momenten en locaties nog sneller en met name nog stabieler is. Een dienst in combinatie met snelle hosting wat niet meer weg te denken is als optimalisatie tool is Cloudflare.

Cloudflare is een internationale distributie tool die ingezet wordt tussen de website en bezoeker van de website. Deze tool biedt de volgende functies die de snelheid en veiligheid van je website verbeteren:

Effectieve caching van websites waardoor pagina’s sneller getoond kunnen worden
Honderden servers wereldwijd waardoor een website altijd dichterbij de bezoeker geserveerd kan worden
Automatisch comprimeren van data en afbeeldingen voor snellere weergave (zonder kwaliteitsverlies)
Gratis SSL (ook een rankingfactor van Google)
En het mooie is, is dat een koppeling met Cloudflare gratis is en daarnaast ook nog eens makkelijk te regelen (inclusief bovenstaande functies) is. Maak van jouw website ook een ‘Barbapapa’ website die altijd en overal met een constante snelheid laad.

Providers kunnen niet alles vertellen
Voel je hostingprovider gerust aan de tand, stel ze vragen. Hebben jullie PHP7? Zijn de servers uitgerust met HTTP/2? Sta ik op een SSD server? Hoe kan ik mijn website sneller krijgen? Hopelijk nemen een aantal providers zo het initiatief om nog transparanter te zijn over de performance van servers in de toekomst.

Uiteraard zijn er ook hardware zaken die de snelheid van servers bepalen en kunnen hostingproviders niet altijd alles vertellen. Het optimaliseren van servers blijft toch een beetje het geheim van de smid.